Burn-out & Depressie

Depressie is een benaming voor een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid die blijft aanhouden.

Het is niet iets dat tussen je twee oren zit maar een echte ziekte waarbij er ook lichamelijk bepaalde zaken fout gaan.

Bij gezonde mensen zorgen diverse stoffen, ‘neurotransmitters’, in je hersenen ervoor dat je fysisch en geestelijk goed in balans blijft. ‘Serotonine’ bijvoorbeeld is een van die stoffen en controleert ondermeer je humeur. Het zorgt er mee voor dat je je goed voelt. ‘Noradrenaline’ stelt je in staat om dynamisch te reageren op gebeurtenissen en ‘dopamine’ zorgt ervoor dat je genot en blijdschap ervaart.

Bij een depressie worden deze stoffen in mindere mate aangemaakt of loopt er iets mis met de overdracht van deze stoffen tussen je zenuwcellen in je hersenen. Hierdoor geraakt je natuurlijke balans uit evenwicht.

Ongeveer 1 op de 10 belgen krijgt in zijn leven te maken met een depressie. Vrouwen lopen tweemaal meer risico dan mannen. Vooral jongeren, veertigers en bejaarden zijn er extra gevoelig voor.

Burn-out is een psychische aandoening waarbij de patiënt emotioneel uitgeput is en nog maar tot weinig prestatie in staat is. Overmatige stress op het werk en in privéleven kunnen een burn-out veroorzaken.

Burn-out wordt gekenmerkt door 3 samenhangende verschijnselen:

  • - uitputting: extreme vermoeidheid
  • - cynisme: afstand hebben van het werk, dan wel van de collega’s
  • - lager zelfbeeld van eigen competenties

Onze cursus 'stressmanagement' biedt voor beide problemen een oplossing.